Lékař radí

Klinický význam CRP

Koncentrace CRP se signifikantně zvyšuje během prvních 6 hodin po vzniku zánětu, zdvojnásobuje se minimálně každých 8 hodin a dosahuje maxima za 24–48 hodin. Koncentrace CRP může dosáhnout až 1000násobku normálních hodnot. Koncentrace CRP rapidně klesá po odstranění zánětlivého stimulu a k normálním hodnotám se vrací během cca 4 dnů. Jeho plazmatický poločas je 5–7 hodin. Užitečné je průběžné sledování koncentrace CRP během léčby. Dynamický pokles sérové koncentrace CRP v průběhu prvních 48 hodin infekčního procesu poměrně přesně odráží správnost iniciální empirické antibiotické léčby.

Párové měření CRP
Při akutním stavu trvajícím jen několik hodin nemusí být zvýšení koncentrace CRP signifikantní, a proto se doporučuje provést párové měření CRP – tj. v čas vyšetření a po 12–24 hodinách. Je-li i při druhém odběru hodnota nízká, lze s největší pravděpodobností vyloučit zánět.

Bakteriální vs virová infekce
U bakteriálních infekcí CRP obvykle dosahuje hodnot > 50 mg/l. U 80–85 % pacientů v iniciální fázi těžké bakteriální infekce jsou sérové koncentrace CRP > 100 mg/l a mohou postupně vystoupat až k hodnotám nad 300 mg/l. U virových, mykotických a parazitárních infekcí dochází naopak jen k mírnému vzestupu CRP (20–50 mg/l).    

Vhodná strava a režim při Extraesofageálním refluxu

Ovesné vločky, soda bicarbona, jedlá soda, zázvor, aloe vera, banány, melouny, fenykl, kuřecí a krůtí maso, ryby a mořské plody, kořenová zelenina (květák, brokolice, chřest, zelené fazolky), celer. petržel, kuskus a rýže.

ˇÚprava režimu stravování - snížení objemu stravy, častější a malé porce. Doporučuje se omezit pití velkých dávek tekutin najednou, spát s hlavou ve zvýšené poloze. Nevhodné je polehávání po jídle, noční jídla a popíjení. Vyloučit ze stravy sycené nápoje a některé potraviny (př. tuky, čokoláda, máta (peprmint), čerstvé pečivo, česnek, mák, cibule, kofein, alkohol, kola, džusy, černý čaj). Důležitý je pohybový a fyzický režim. Pozor na práci v předklonu a zvedání těžkých břemen. Častým důvodem refluxu je i nadváha. Mezi rizikové faktory patří podávání léčiv nalačno, nedostatečné zapití vhodným nápojem, ulehnutí nebo práce v předklonu po požití léčiva, suchost sliznic, dehydratace, polypragmazie (pacient léčen větším množstvím léků či jejich nadměrnými dávkami – často senioři).

Důležitý je nesedavý způsob života, nikotinová abstinence, omezení manipulace s těžkými břemeny, omezení práce v předklonu a nošení těsných stahujících oděvů, fyzický a psychický klid doplněný dostatkem spánku.

Je potřeba dát v případné farmakoterapii pozor na léčiva snižující tonus dolního jícnového svěrače (theofyllin, tricyklická antidepresiva, blokátory kalciových kanálů, nitráty, diazepam, morfin, pethidin, nesteroidní antiflogistika – NSA, beta-blokátory, estrogeny, gestageny) a léčiva působící iritaci sliznice jícnu (NSA, alendronát, draslík, železo, peniciliny, doxycyklin).

Colostrum

Colostrum – česky mlezivo, je sekret mléčné žlázy, který se u všech samiček savců objevuje v prvních 12 až 72 hodinách po tom, co jejich potomek vykoukne na svět.

I u novorozenců je colostrum velmi důležité nejen jako zdroj výživy, ale hlavně jako zdroj biologicky a imunologicky aktivních látek.Vzhledem k tomu, že kravské colostrum je velmi podobné (druhově nespecifické) lidskému colostru, je lépe dostupné (dostatečné množství od kraviček) a hlavně má 30-40x vyšší biologickou aktivitu (vyšší množství účinných látek) než lidské, je vhodné nejen pro prevenci a regeneraci, ale lze ho s úspěchem použít jako doplněk léčby mnoha onemocnění.To bylo potvrzeno nejen současnými vědeckými studiemi, ale i dlouhodobou lidskou zkušeností, která sahá až do starého Řecka, Egypta nebo do říše Inků. Všichni colostrum přirozeně používali a označovali jej za dar života. Mezi nejdůležitější složky colostra patří imunoglobuliny - jsou to specifické protilátky bílkovinné povahy, které napadají viry, bakterie, parazity a plísně, a tak se podílejí na jejich ničení. Důležitou součástí jsou imunitní regulátory, které ovlivňují a harmonizují obrannou reakci organismu, čímž urychlují uzdravení. Růstové faktory řídí růst na buněčné úrovni, a tím se podílejí na regeneraci prakticky všech tkání v organismu a zlepšují kondici celého těla. Vitaminy se stopovými prvky a aminokyselinami slouží k výživě organismu. Colostrum má velkou výhodu a odlišuje se od konkurence tím, že je zpracováváno unikátním patentovaným způsobem za studena, čímž je zachována jeho vysoká biologická účinnost. V současné době je jeho vysoká kvalita i kvalita zpracování mj. potvrzena i tím, že produkt získal pečeť kvality od Institutu Fresenius. Můžeme nyní používat Colostrum kapsle a Colostrum Direkt (tekutou formu). Colostrum můžeme vzhledem k předchozím řádkům doporučit u těchto typů onemocnění:

  • Akutní infekční onemocnění: chřipky, angíny, zápaly plic, virózy, AIDS, průjmovitá onemocnění, infekční mononukleóza…
  • Autoimunitní a alergická onemocnění: diabetes mellitus, revmatoidní artritida, alergie, ekzémy, Bechtěrevova nemoc, myastenie, RS,Crohnova choroba, ulcerózní kolitida,
  • Kardiovaskulární nemoci: vliv na tvorbu arteriosklerózy , regenerace srdečního svalu
  • Nádorová onemocnění: podpora likvidace mikrometastáz, onkogenních virů (např. papilomavirus při nádoru děložního čípku), ale hlavně podpora oslabeného imunitního systému
  • Regenerace: hojení poúrazových stavů, stavy fyzického a psychického vyčerpání, únavový syndrom, syndrom vyhoření, deprese, epilepsie

ÚČINKY COLOSTRA

Colostrum obsahuje velké množství látek podporujících imunitní systém a vyrovnanost organismu. Tyto látky se ovlivňují v přirozené rovnováze a díky tomu na tělo působí v ideálním poměru.

V Colostru jsou přítomny:

Vitamíny a minerály

– Colostrum obsahuje řadu významných vitamínů a minerálů, které působí proti virům, bakteriím i plísním

Aminokyseliny

– Colostrum obsahuje 26 různých aminokyselin

Imunoglobuliny

– jedna z nejdůležitějších imunitních látek v organismu

Růstové faktory

– růstový faktor IGF-1 je látka podobná inzulinu, díky níž mohou buňky růst a regenerovat se. Faktory TGF-A a TGF-B podporují regeneraci svalové tkáně a rekonstrukci molekul RNA a DNA (kyseliny nesoucí genetický kód)

Laktoferin

– patří mezi nejdůležitější antibakteriální, fungicidní a antivirové částice. V těle "střeží" rovnováhu imunitního systému a zabraňuje autoimunitnímu onemocnění

Enzymy

– jsou podstatné pro kvalitní fungování zažívacího traktu a pro dobré zažívání

Colostrum obsahuje i protilátky nebezpečných bakterií Escherichia Coli, Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus a Cryptosporidia. Pokud není náš imunitní systém dostatečně chráněn, je organismus těmito bakteriemi reálně ohrožen. Díky svému složení a svým funkcím má Colostrum velmi příznivé podpůrné účinky na lidský organismus.



Dudlíky - doporučení logopedické společnosti: 

užívat  prvních 4-5 měsíců, někdo 6-10 měsíců

Po 1. roce by neměly být ( fixují špatné mechanismy) 

Do 6. měsíce neužívat ortodontické dudlíky, ale s kulatým konusem

Odvykání - nahrazování jiným stimulem pro TM kloub-od 6měsíce nabízet kousátka


Přechod na pevnou stravu

kousky nejpozději do 12 měsíce, nejprve kousky měkkých potravin v mixované dvoutexturové konzistence 

později mačkané vidličkou, nadrobno krájené

od 1 roku jí dítě stejné jídlo jako rodina

vhodné typy potravin pevné konzistence vkládat do rukou

Pití

Kojenecká láhev 12 měsíců, trénink pití z otevřeného hrnku od 6měsíců 

od 15 měsíců nepít v noci, vleže

nepoužívat lahvičky s pítkem